Grotten en grotwoning van Lei

Grotten komen geregeld in beeld. De zwarte kapitein vlucht de grot in, Lei heeft zijn grotwoning daar en de bokkerijders hebben er uiteindelijk hun bijeenkomstplaats.

Voor de grotten zijn er eigenlijk drie locaties:
de grot zelf (1), de grotwoning van Lei (2) en de uitgang grot (3)

Getuige informatie

De meneer van de grotwoning heeft ons verteld dat Philipp (Wolf) ineens zijn naam onder de opnames in de mergelstenen aan het krassen was. Hij had zijn naam Philipp en de naam Wolf erin gekrast en toen is de eigenaar van de grot heel boos op hem geworden. Met die eigenaar hebben we dus ook gesproken. Hij gaf hem flink op zijn donder, zoals hij zelf zei. Toen Philipp daarna de naam Wolf weer wou uitvegen, kon hij hem nog een keer op zijn donder geven, want er stonden waardevolle dingen op de muren naast zijn naam. Deze beide namen zijn nog te zien op de muren en bij de naam Wolf zie je inderdaad dat de letter W is uitgeveegd.

Ook vertelde hij dat er een rails door zijn tuin bij de grotwoning lag voor het gelijkmatig filmen.

Grotten

Lei kent de grotten op zijn duimpje en zorgt ervoor dat de rakkers hem kwijtraken.

Locatie:
Geulhemmergroeve in Berg en Terblijt, vlakbij Valkenburg.

Bezoeken:
De Geulhemmergroeve en grotwoning is alleen open op tweede kerstdag van 11.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is dan 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is het 1 euro. Verder is de grot op telefonische afspraak te bezichtigen voor 30 euro totaal (ook voor een groep tot een bepaald aantal personen).

Grotwoning

Nadat Lei verdacht werd van de diefstal van het goud, moest hij zich verscholen verhouden. Dit deed hij in een grotwoning.


 

Locatie:
Geulhemmergroeve in Berg en Terblijt, vlakbij Valkenburg.

Bezoeken:
De Geulhemmergroeve en grotwoning is alleen open op tweede kerstdag van 11.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is dan 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is het 1 euro.

 

Alleen de binnenkant van de grotwoning is dan te bezichtigen. De voordeur van de grotwoning is alleen met moeite te zien vanuit het parkeerterrein van het hotel er tegen over. Dat ziet er zo uit:

Google maps:

Grotere kaart weergeven

Uitgang grot

Waar de zwarte kapitein de grotten uitvlucht nadat hij de rakkers heeft ontlopen.

Locatie:
Aan de Bronsdalweg (vlakbij de kruising met de Geulweg) in Berg en Terblijt.

Bezoeken:
De uitgang grot is vrij toegankelijk, maar het is wel even goed zoeken naar de juiste uitgang.
Vanuit de kruising moet je het weggetje tussen de bomen omhoog, waar de grote stenen de doorgang blokkeren. Tevens zie je links een huisje (elektrahuisje) staan. Vlak daarna is er links een klein looppaadje. Die moet je in. Dan loop je recht tegen een uitgang van een grot aan, maar dat is de verkeerde. Je moet ergens een klein paadje links (paralel aan de andere bergweg). Aan de rechterkant ligt de uitgang grot, die flink wat meters laag ligt.

Bing Maps:

Grotere kaart weergeven

Achtergrond
Deze grothuisjes (ook wel bekend als grotwoningen of rotswoningen) zijn tot op de dag van vandaag een bijzonder fenomeen in Zuid-Limburg. Een bewoner van een grotwoning had vaak niet veel financiële middelen, of het was een bewuste keuze om tot deze leefwijze over te gaan. Men leefde niet echt in de grot, maar vlakbij de ingang of men maakte speciaal voor dit doel een kort gangetje. De ingang werd afgesloten door het optrekken van een muur van mergelblokken, waarin een opening werd gemaakt voor het aanbrengen van een deur en een raam. *

Bezoeken
De grothuisjes zijn onderdeel van de Geulhemmergroeve (een ondergrondse mergelsteengroeve), in Geulhem in de Nederlandse gemeente Valkenburg aan de Geul. Stichting "De Rotswoning" beheert de groeve en nabijgelegen grotwoningen. Het bewuste grotwoning van Lei ligt in Berg en Terblijt, maar is niet goed te bezichtigen van buiten. Als je op het parkeerterrein van het tegenoverliggende hotel gaat staan kan je net een glimp opvangen. Wel is het van binnen toegankelijk, via een speciale ingang, maar de buitenkant is eigendom van een particulier. Rondleidingen (tegen betaling) in deze grotwoningen zijn mogelijk. Een rondleiding duurt ± 45 minuten en kost in totaal 30 euro. ** Jaarlijks zijn de Geulhemmergroeve en de rotswoningen voor het publiek geopend met Kerstmis, waarbij de ondergrondse ruimtes en gangen sfeervol verlicht zijn.
* Meer informatie omtrent grotwoningen in Limburg op de volgende link: Mergel in Limburg
** Meer informatie omtrent de rondleidingen op de volgende link: Stichting “De Rotswoning”