De zwarte kapitein

De zwarte kapitein
De zwarte kapitein is benaming van de leider van de bokkerijders. De identiteit van de zwarte kapitein is een groot geheim, en zelfs de bokkerijders zelf weten niet wie hun leider is. De motieven van de huidige zwarte kapitein zijn eerzaam, in tegenstelling tot die van zijn bende.

De huidige zwarte kapitein
De huidige zwarte kapitein is dokter Kirchhoffs. Hij heeft zijn cape en masker gekregen van Lei de tinnegieter, die hem ook aangespoord heeft om zwarte kapitein te worden.

De vorige zwarte kapitein
In aflevering 13 worden Lei, Martien en de zwarte kapitein in het nauw gedreven. Wanneer Kirchhoffs zegt "maar de vorige zwarte kapitein is nu niet bij ons", antwoordt Lei "Maar ik was de vorige zwarte kapitein". In een poging Kirchhoffs en Martien te laten ontsnappen, creëert Lei een afleiding door op het dak van het kasteel te verschijnen. Omdat hij echter van het dak afspringt en hierbij overlijdt, moet men aannemen dat hij de waarheid sprak. Bekend is dat de vader van Dokter Kirchhoffs beschuldigd is van deelname aan de vorige Bokkerijdersbende. Wat hij precies voor taak heeft gehad in de bokkerijders, is onbekend.